W kręgu każdy może się ogrzać
ciepłem innych serc.

Zasiąść w kręgu na podłodze. Tak po prostu. Wszystkie wobec wszystkich, na równi. Tak tworzy się przestrzeń do rozmowy. Do opowieści. Do refleksji i wejścia w głąb siebie. Tak można w łagodny sposób dopuścić do siebie trudniejsze doświadczenia. Zmierzyć się z nimi. Uporać. Zaczerpnąć mocy od innych. Gdy kobiety siadają wspólnie do kręgu, dzieją się rzeczy niezwykłe.

Dostałam prezent po tym, jak urodziłam moje dziecko. Było to zupełnie niespodziewane (nie zdążyłam się zorientować o tym zwyczaju, zanim dotarła do mnie paczuszka) ale jakże mnie ucieszyło! Poczułam się przytulona, zauważona i doceniona! Tak bardzo, że rozejrzałam się wokół i prędko wypatrzyłam dwie kobiety, które mogłam otulić w taki sam sposób, drobnym prezentem i dobrym słowem. Przelałam na nie odrobinę ciepła – niech dobro rusza w świat!

– Dorota

Bycie w tej grupie daje mi poczucie, że nie jestem sama w macierzyństwie.

– Ewelina

Początki mojego bycia w Makatce to inne spojrzenie nie tylko na swoje macierzystwo, ale również na swoją kobiecość. Był taki czas, że nim trafiła do grupy dala sobie wmówić, że nie tylko jestem “przewrażliwioną matką ” ,że za bardzo się trzęsę nad swoim dzieckiem, ale że ogólnie jestem przewrażliwiona. Zawsze miało to wydźwięk negatywny. Zdarzało się, że wprost dostawałam komunikaty, że muszę się zahartować.

W Makatce nie raz czytając posty czy komentarze innych kobiet dochodziłam do wniosku, że jest nas więcej tych nadwrażliwych. Mało tego ta nasza cecha nie jest niczym złym. To dało mi więcej pewności siebie, zaczęłam wyraźniej stawiać i pilnować swoich granic. Zaczęłam widzieć swoją kobiecość jako atrybut i chyba bardziej poczułam jak może być piękna kobieca przyjaźń, jak buduje mnie jako kobietę, matkę i żonę.

– Joanna

Buduj kręgi razem z nami.
Przekaż darowiznę.

Kręgi potrzebują materialnych znaków ich istnienia. Takimi znakami są drobne upominki z okazji porodu i przesyłki pełne wsparcia po stracie. Wierzymy i widzimy, że sprawiają one, że Matki nie czują się samotne, są częścią społeczności. Społeczność ta nie tylko przekazuje upominki i wyrazy wsparcia, ale też realnie pomaga radą, wiedzą, ale też sfinansowaniem koniecznej konsultacji u specjalisty. Możesz pomóc budować te kręgi Matek przekazując darowiznę.

Książka “Życie ze stratą”

Konsultacja z psychologiem makatki

Tamborek – pamiątka po utraconym dziecku

Konsultacja u specjalisty

Działanie fundacji to te i wiele więcej wydatków. Dlatego będziemy wdzięczne za każdą inną wpłątę.