W Makatce wspieramy matki na początku macierzyńskiej drogi.

Marzymy o tym, by każda z nas miała swoją wioskę wsparcia w wychowaniu dzieci. Byśmy dzięki tej wiosce miały czas dla siebie i na rozwijanie swoich pasji. Chcemy czuć się kompetentne w swojej roli, a wtedy macierzyństwo będzie naszą siłą.

Dlatego tworzymy miejsce, gdzie

spotkamy się

nasze dzieci się pobawią

popracujemy

stworzymy społeczność

Co to za miejsce?

Historia Makatki zaczęła się właściwie od biura coworkingowego dla rodziców z dziećmi!
W krakowskim budżecie obywatelskim na 2018 zgłosiłam właśnie taki projekt. Został nawet pozytywnie oceniony, ale gdzieś po drodze w tym wszystkim, kiedy miły pan z Urzędu Miasta zadzwonił, by prosić o wprowadzenie “drobnych” korekt, uznałam, że oddawanie jednostkom miejskim tego projektu to nie najlepsza droga. Z perspektywy czasu muszę przyznać, że była to słuszna intuicja.
I jakkolwiek projekt nie brał udziału w głosowaniu, marzenie o coworku wcale nie umarło! A nawet rozkwitło i tak uznałyśmy z Marysią, że zrobimy to po swojemu. I założymy Fundację!
Od trzech lat realizujemy przeróżne projekty (zobacz tu), ale o naszym wymarzonym biurze cały czas pamiętamy. I od marzeń przechodzimy do działania!
Od listopada 2021 do kwietnia tego roku prowadziłyśmy przy ul. Fatimskiej w Bieńczycach Klub dla Rodziców z dziećmi do lat 3 współfinansowany przez Urząd Miasta Krakowa. Nie dostałyśmy dotacji  na dalsze działanie i miałyśmy tymczasowo zrezygnować z tworzenia miejsca na innych zasadach, ale nagle pojawił się lokal. THE LOKAL!

Sala zabaw

Dobrze mieć miejsce, które pozwala wyjść z domu z małym dzieckiem, a przy tym nie jest placem zabaw pod chmurką.

Cowork

Dobrze mieć miejsce, w którym można popracować. Czasem wystarczy chwila, ale w domu zawsze coś nas rozprasza, prawda?

Warsztaty

Dobrze mieć miejsce, w którym możemy się rozwinąć. Nie tylko zawodowo, ale też osobiście, choćby ucząc się tkać makatki.

Imprezy

Dobrze mieć miejsce, do którego można zaprosić gości na urodzinki, chrzciny, czy inną okazję, a w którym i dorośli, i dzieci będą się dobrze bawić.

minut spacerem z Krakowa Głównego
metrów kwadratowych
oddzielne pomieszczenia
(+OGRÓD)

Co w tym będzie szczególnego?

Dostępność

• Chcemy stworzyć miejsce, do którego można przyjść ZAWSZE. Brzmi jak utopia? Nic bardziej mylnego: przy obecnych rozwiązaniach technologicznych jest to zupełnie osiągalne: w drzwiach zamontujemy zamek, który będzie można otworzyć kodem lub kartą.
  • Chcemy stworzyć miejsce, gdzie można przyjść ZA DARMO.
    W niektóre dni lub kilka godzin każdego dnia – ustalimy to wspólnie – lokal będzie otwarty dla każdego, kto chciałby przyjść i zobaczyć, co się u nas dzieje. Dla dzieci będzie to czas na zabawę, dla rodziców na chwilę pracy lub odpoczynku przy kawie czy herbacie.

Społeczność

• Chcemy, by wokół tego miejsca tworzyła się społeczność: WIOSKA, o której pisałyśmy wyżej. Współdzielenie przestrzeni pracy, zabawy i rozwoju z pewnością będzie sprzyjać nawiązywaniu relacji, wzajemnemu wsparciu i networkingowi. Razem możemy więcej!
  • Chcemy, by było to miejsce zapoczątkowane przez Fundację Makatka, ale WSPÓŁTWORZONE przez Was. My dajemy krosno, naciągamy osnowę, Wy wplatacie swoje wątki. Tak właśnie tka się Makatka!

Nasz zespół

A short introduction to your team members and why their background should inspire potential clients’ confidence.

Marzena

Marysia

Liliana

Trusted By

This is a place to showcase the logos of some of your clients

A Title to Turn the Visitor Into a Lead

This is your chance to emphasize why the visitor should contact you right now.